Başarısızlık Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?

Başarının ne kadar özel ve güzel bir duygu olduğunu hepimiz biliyoruz öyle değil mi? Başarı doyumsuz bir duygudur elbette, ancak her insan başarılı olmak zorunda değildir. Daha doğru bir ifade kullanmak gerekirse, her insan için başarı kriterleri aynı değildir. Başarının bir de çok büyük bir düşmanı var; başarısızlık korkusu..

Başarısızlığın insana özgü bir durum olduğunu bilmek ve başarısızlıktan korkmamayı öğrenmek bir bireyin edinebileceği en zor, ama en verimli yeteneklerden biridir. Başarılı olmamızın önüne geçen şey ne peki? Tabi ki başarısızlık korkusu.

Literatürde Atychiphobia olarak geçen başarısızlık korkusunun sizde olup olmadığını aşağıdaki belirtileri inceleyerek anlayabilirsiniz:

  • Başarısız olursanız diğer insanların ne düşüneceği konusunda endişelenme

  • Başarısız olursanız sosyal çevrenizde ilgi ve itibar kaybedebileceğinizi düşünme

  • Hayal ettiğiniz gelecek hedeflerinize ulaşmak için yeterince başarılı olamama şüphesi

  • Toplum tarafından zekanızın ve yeteneklerinizin küçümseneceği endişesi

  • Size değer veren kişileri hayal kırıklığına uğratma korkusu

  • Başarıya ulaşamayacağınızı düşündüğünüz hedefler için kendinizi başarısızlığa hazırlayan ifadeler kullanma

  • Önemli işlerinizi tamamlamaya çalışırken yaşadığınız fiziksel ve mental rahatsızlıklar

Peki başarısızlık korkusu yaşıyorsak bunu nasıl yenebiliriz? Şimdi bunun üstesinden gelebilmek için dikkat etmemiz gereken konulara bir göz atalım.

Hatalarınızı Sevin

Hatalarınızın farkına varın ve onlardan pişmanlık duymak yerine, daha iyisini nasıl yapabileceğiniz konusunda ders çıkarın. Dünyadaki en başarılı kişiler hiç hata yapmamış kişiler değil, hatalarından yeni şeyler öğrenmiş kişilerdir. Thomas Edison’a “defalarca denedin ama hala bulamadın, vazgeç artık” denildiğinde Edison, “Hayır! Asıl şimdi devam etmeliyim. Tam 700 kere bir ampulü nasıl icat edemeyeceğimi öğrendim.” diyerek yanıt vermiştir. Dolayısıyla hata yapmak ve başarısızlığa uğramak bir felaket değildir, aksine bir yol göstericidir.

Elalem Ne Der?

Toplum olarak hep bu kodlamayı bilinçaltımıza kazıdılar öyle değil mi? Elalem ne der, acaba onlar ne düşünür? Size bir sır vereyim mi? Hayatınızdaki her türlü kararı alırken hesaba kattığınız o elalem var ya, siz vefat ettiğinizde eğer hava yağmurluysa o elalemin yarısı cenazenize gelmeyecek. Neden onları dinleyesiniz ki? Gelin size çok sevdiğim bir kişisel gelişim gönüllüsü olan sayın Ziya Şakir Yılmaz’dan dinlediğim bir hikayeyi anlatayım;

Kurbağalar ülkesinde bir gün direğe tırmanma yarışı yapılıyormuş. Tabi kurbağalar fizik yapıları itibariyle tırmanmaya elverişli olmadıklarından dolayı, hangisi çıkarsa çıksın 5 – 10 cm sonra vazgeçip yere düşüyormuş. Derken bir kurbağa tırmanmaya başlamış ve 10 cm’yi geçmiş. 20 cm’yi geçecekken aşağıdakiler, “dur yapma, nereye gidiyorsun?” demişler. Kurbağa devam etmiş ve 30 cm’yi geçince aşağıdakiler, “in aşağı, kimse yapamadı, sen de yapamazsın!” diye bağırmışlar. Kurbağa dinlememiş ve 1 metre, 2 metre, 5 metre derken bu sefer aşağıdakiler “dursana, delirdin mi? Düşüp öleceksin. Kim başarmış ki sen başaracaksın?” diye haykırmaya başlamışlar. Kurbağa yine dinlememiş ve 10 metre tırmanarak büyük bir rekor kırmış. Alkışlarla aşağıya inen kurbağaya kalabalıktakiler; “nasıl başardın, kimse yapamadı sen nasıl yaptın?” diye sorunca Kurbağa “afedersiniz ben sağırım, sizi duyamıyorum.” diye yanıt vermiş.

Duracell, Türkiye’nin ilk görme engelli milli atleti Necdet Turhan’ın çarpıcı spor hikayesini de içeren bir reklam filmi yayınlamış. Gelin, beraber izleyelim.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=mX71alm8XCc” width=”560″ height=”320″]

Bildiğiniz ve inandığınız bir şey varsa ve doğru planlamayı yaptıysanız, başka insanlar ne der diye korkmayın. Sağır kurbağa olun, görme engelli atlet olun, o zaman başarıya ulaşacaksınız.

Başarılı olmak bir tercihtir. En çok isteyen, en çok efor koyan, en çok deneyen ve en çok hata yapan mutlaka başarıya ulaşacaktır.

Başarılı olmak ile başarısız olmak arasındaki açı kaç derecedir?

180 derece, 90 derece, 1 derece dediğinizi duyar gibiyim. Her insanın en büyük korkularından biridir değil mi başarısız olmak. Peki başarısız olmadan başarılı olabilir miyiz?

Şimdi sizden gözlerinizi kapamanızı ve yeni yeni yürümeye çalışan bir bebeği canlandırmanızı istiyorum. İlk denemesinde başarılı olan bir bebek duydunuz mu? Eğer süper güçleri yoksa bu mümkün değil doğru mu? Bebekken en az 300 – 500 defa denedik; önce emekledik, sonra düştük, sonra birkaç adım atabildik ve yine düştük. Peki ya o an vazgeçseydik? İnsanlık olarak hepimiz emekleyerek hayata devam ederdik. Bebekken yüzlerce defa başarısız olduk, ama her başarısız olduğumuzda pes etmedik ve yeniden denedik. Sonunda yürümeyi öğrendik, yani başardık.

Bu nedenle başarısızlık ile başarılı olmak arasında bir açı farkı yoktur. Her ikisi de aynı istikamettedir ve yaşadığımız başarısızlıklar bizi başarıya ulaştıracak bir rehberdir.

“Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.” S. Keth Motorhead

Asla Pes Etmeyin!

Bebekken defalarca başarısız oldunuz ve tekrar denemekten korkmadınız, doğru mu? Peki şimdi neden korkuyorsunuz? Sizce başarısız olduğunuz için, tekrar ve daha doğru hamlelerle denemeniz gerekmiyor mu? Ne duruyorsunuz ki? Büyük düşünün, bir hedef belirleyin, bir hayaliniz olsun ve ona ulaşmak için planlar yapın ve ASLA DENEMEKTEN VE BAŞARISIZ OLMAKTAN KORKMAYIN!

“Başarısızlıktan korkma. Başarısızlık değil, düşük hedefe sahip olmak suçtur. Büyük çabalarla başarısız olmak bile muhteşemdir.” Bruce Lee

Sizin başarılı ve mutlu hayatınızda görüşmek dileğiyle…

“Başarı, sana tanımlanan hedefe ulaşman değildir. Başarı, kendi şekillendirdiğin hedefe ulaştığında, mutlu olmandır.” Gökan Güner

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir