2019 Yılında Hayaller ve Hedefler

2018 yılı geride kaldı ve artık yepyeni bir yılın ilk ayındayız.

12 aydan oluşan bir takvim yılı aslında hepimiz için bir illüzyondur, çünkü zaman gün, ay ve yıl isimlerinden bağımsız olarak ilerlemektedir. Yeni bir karar aldığınızda, yeni bir başlangıç yaptığınızda aslında sizin için zaman yeniden başlar ve bu gerçekten de takvimden bağımsız ilerleyen bir süreçtir.

Üniversiteye başlamak, yeni bir işe girmek, bir iş kurmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak… her yeni bir başlangıç sizler için bir milattır ve yeni yıl aslında tam da o zaman başlar.

Şimdi gelin, takvim düzeninde akıp giden zamana geri dönelim. Siz de her yıl sonu yaklaşırken “seneye şöyle yapacağım, böyle edeceğim, önümüzdeki yıl bambaşka bir yıl olacak vs…” gibi söylemlerde bulunanlardan mısınız? O halde size hem iyi hem kötü haberim var!

Harvard Üniversitesi’nin 1979 ve 1989 yılları arasında yaptığı bir araştırmaya göre kendinizi değerlendirebilir, iyi veya kötü haber arasında bir ayrım yapabilirsiniz.

Araştırmacılar belirli bir sayıda öğrenciyi çalışmaya dahil ederek, kendilerine ait hayalleri ve hedefleri olup olmadıklarını sormuşlar.

  1. Araştırmaya dahil olan katılımcıların %84’ü hiç hedef koymamıştı.
  2. %13’ü ise çeşitli hedefler koymuş ancak bu hedefleri kağıda dökmemişlerdi.
  3. Öğrencilerin %3’ü sadece hedef koymakla kalmamış, aynı zamanda hedeflerini kağıda dökerek planlar yapmışlardı.

Bu araştırmanın sonucunda; hedef koyan ama kağıda dökmeyen %13’lük dilimin, hiç hedef koymamış olan %84’lük dilimden daha başarılı oldukları ve iki kat daha fazla para kazandıkları keşfedildi.

Araştırmanın daha ilginç olan yanı ise şuydu; kendine hedefler koyan ve bunları kağıda dökerek planlar yapan %3’lük dilim, geriye kalan %97’lik dilimin toplam kazancından daha fazla para kazanıyordu.

İyi haberin ve kötü haberin ne olduğunu sanırım anlatmama gerek yok.

Şimdi burada asıl soru şu; siz 2019 yılından, hatta 2020, belki de 2030 – 2040 yıllarından neler bekliyorsunuz? Sadece beklenti içinde misiniz yani sadece istiyor musunuz yoksa bu istekleriniz için bir hedef ve planınız var mı? Peki hedef ve planlarınız kafanızda mı ya da bir yere yazdınız mı? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sadece sizle, sizin hayatınızla ilgili. Şimdi hayatın direksiyonuna geçme zamanı, şimdi hayalleri tamir etme zamanı.

Hadi En Baştan Başlayalım 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir